zaterdag 24 januari 2009

Nieuwjaar

Ik weet het, het is al weer bijna Februari, maar toch wilde ik nog even schrijven over oud en nieuw. Of eigenlijk over nieuwjaar, want oudjaar zonder oliebollen, champagne (of enig ander soort alcohol) of vuurwerk kun je eigenlijk geen oudejaarsavond noemen. Die avond hebben we bij de ouders van Ken samen Wii gespeeld en ik kan met trots zeggen dat ik toch echt de enige echte bowlingkampioen van de Yamatedai cup ben.


De prijsuitreiking


De volgende dag was het echte feest met nieuwjaars eten en de traditionele nieuwjaarsfoto van de Yasue familie, waar ik nu natuurlijk ook op mag. (Zelfs met matching truien met mijn schoonzusje Aya). Die foto`s heb ik nu zelf niet, dus kan het niet hier zetten. Wel heb ik foto`s van het eten gemaakt.





maandag 12 januari 2009

Wintervakantie deel 2: bij oma

Na het bezoek aan Natsuko zijn we naar de oma van Ken gereden. Zij woont op ongeveer een half uurtje rijden van Natsuko`s huis. Ik had haar nog niet ontmoet, dus dat was wel spannend.



We hebben bij haar gelunchd en ook wat grote schoonmaak klusjes gedaan. Verder hebben we een gebedje voor het huisaltaar gedaan en oma heeft me hierbij aan overleden opa en andere voorouders voorgesteld.
De muts die ik op de foto op heb, heb ik van oma gekregen. Het schijnt dat mijn hoofd kleiner is dan hoofden van Japanners (dat krijg ik vaker te horen), dus de muts paste oma niet, maar mij wel. Verder heeft Ken een rondleiding gegeven en heb ik oude foto`s gekeken en het vlinderboek van de opa van Ken.

In de tuin.

De oma van Ken is erg lief en het bezoekje was erg gezellig. En zoals wij altijd volgeladen met spullen voor ons van Ken`s ouders weggaan, gingen we nu ook volgeladen met spullen (eieren, mandarijnen) voor de ouders van Ken (en ook wat voor ons) terug richting Osaka. Op de terugweg sneeuwde het nogal.

Wintervakantie deel 1: bij Natsuko

In de wintervakantie werden we uitgenodigd door Natsuko. Zij werkt nu in Tokyo maar voor oud en nieuw ging ze terug naar huis in de buurt van Nagoya. Ken`s familie komt uit dezelfde streek als zij, dus we konden het bezoek ook nog combineren met een bezoek aan de oma van Ken. Dus Ken en ik gingen met de auto op pad, want waar zij wonen is echt op het platteland en is met het openbaar vervoer heel moeilijk te bereiken. We ontmoetten de moeder, broer, zusje, man van zusje en Natsuko ergens onderweg, nog voor Nagoya. Daar zijn we samen naar een park gegaan met bloemen en speciale verlichting.

Het was erg gezellig en leuk om de familie van Natsuko te ontmoeten. Hierna gingen we samen naar een badplaats om samen te badderen en te eten. En uiteindelijk richting het huis op de berg wat nog ongeveer een uur rijden van Nagoya was.


De volgende dag was een heerlijk rustige dag. De familie van Natsuko woont bovenop een berg, op het platteland in een traditioneel japans huis, met opa en oma. De dag begon met het opzetten van de nieuwjaarsboom, onder leiding van oma.

De dag stond verder in het teken van de grote schoonmaak, wat Japanners ( net zoals Chinezen) ieder jaar voor het nieuwe jaar doen. Terwijl de mannen echter aan het werk waren, hadden de vrouwen wel wat beters te doen, namelijk kung fu beoefenen. Zie hier mijn eerste vrouwenles in Japan:









De dag bestond verder voornamelijk uit eten, kletsen en wat klusjes doen. Heerlijk!
En, o ja, musiceren






`s Avonds hebben we met z`n allen uitgebreid gesukiyakied (sukiyaki gegeten) en daarna de trouw dvd van Natsuko`s zusje gekeken. Zij zijn afgelopen oktober getrouwd. Het was leuk om te zien en een goede inspiratie bron voor Ken en mij om ideeen op te doen voor ons trouwfeest (en te zien wat we echt NIET willen).



De volgende dag was het alweer tijd om terug te gaan.
De hele familie, behalve opa, die bleef binnen.

Het huis,vanaf de weg gezien.