donderdag 12 maart 2009

Nederland `wonder`land

Ik zag deze week een interessant programma op de Japanse televisie. Het onderwerp was Nederland en had als titel zoiets als het `wonder`land Nederland. Het bevestigde een beetje mijn idee dat de Japanse maatschappij een paar decennia `achterloopt` in bepaalde opzichten op de Nederlandse (ik zeg niet of dat goed of slecht is...). Ik dacht daar eerst over in het kader van het concept `huwelijk`. Bij Ken en mij loopt alles wat anders vanwege ons internationale huwelijk, maar bij gewone huwelijken verloopt alles een stuk ouderwetser dan in NL. In oktober zal het zusje van Ken trouwen en daarbij gaat alles op de traditionele manier. De eerste keer dat haar verloofde op bezoek kwam bij de ouders van Ken was de keer dat hij om haar hand kwam vragen. Niet zoals in Nederland waarbij het normaal is dat de vriend in ieder geval op verjaardagen enzo aanwezig is. Daarnaast zal ze bij haar ouders blijven wonen tot het daadwerkelijke trouwen en dan zal ze als vanzelfsprekend stoppen met werken. Ik weet dat dat in de tijd van mijn oma ook nog zo was in Nederland, maar mijn generatie denkt daar toch zeer anders over. Ook qua huishouden heeft de feministische revolutie hier nog niet plaatsgevonden. Wanneer ik mijn docenten vertel dat mijn man en ik samen het huishouden doen, staan ze versteld (terwijl ze zelf ook moeten werken en bezig zijn met een opleiding, de kinderen verzorgen etc).
Maar daar ging het programma niet over. Daar ging het over de arbeidssituatie. De huidige economische crisis in Japan werd vergeleken met de crisis in 1980 in Nederland. Op dat moment moest er een keuze gemaakt worden tussen massa ontslagen of mensen part-time te laten werken. Daardoor is het tegenwoordig normaal in Nederland om part-time te werken. Het loon verschilt ook niet van een full-time loon. In Japan kun je wel part-time werken maar alleen voor banen met een veel lager loon. En full-time banen zijn hier dus echt full-time (vergeet het maar dat je om 6 uur aan de avondmaaltijd zit). In het programma werd ook de sociale zekerheid geroemd. En er werd benadrukt dat Nederlanders vrije tijd belangrijker vinden dan geld verdienen. Al met al werd Nederland dus een wonderland gevonden (een statistiek vertelde ons ook nog dat Nederlandse kinderen de gelukkigste ter wereld zijn).

Al schrijvende kom ik tot een conclusie: De huidige economische crisis zou wel eens een breekpunt kunnen zijn voor de Japanse maatschappij. Misschien nemen ze NL als voorbeeld en worden er goede part-time banen gecreerd, of worden full-time banen, gewone full-time banen (9 tot 5). Dit zou niet alleen een grote invloed hebben op de arbeidsmarkt en de vrije tijd voor Japanners, het kan ook voor vrouwen een grote impact hebben. Als manlief niet 6 dagen per week 10 uur per dag moet werken doet ie misschien ook `s de afwas. En wanneer er met twee part-time banen genoeg verdiend kan worden kan de zorg voor de kinderen ook gedeeld worden.

Zo kunnen we van de huidige crisis die tot nog toe alleen maar vervelende gevolgen heeft, misschien toch iets positiefs maken. Misschien?

1 opmerking:

Anoniem zei

Zou mooi zijn als dat zou gebeuren... maar het lijkt me dat de Japanse vrouwen ook zelf de barricaden op moeten (figuurlijk, op z'n minst), massaal hun mannen aan de afwas zetten, blijven werken na hun huwelijk, en gelijke lonen en part-time werk eisen. Verwachten dat de mannen in de regering zelf op zulke ideeën zullen komen is vrees ik een beetje te utopisch. En het huidige stille protest (niet trouwen en geen kinderen krijgen om aan het leven als echtgenote te ontkomen) lijkt niet echt te helpen.
Gelukkig is jouw huwelijk in elk geval niet zo traditioneel!
Drakenboottraining is weer begonnen, meteen een zware training afgelopen zondag. 't Is wel gek dat jij er niet meer bij bent.