vrijdag 4 november 2011

Okuizome (100 dagen viering)

Rana heeft laatst de respectabele leeftijd van 100 dagen bereikt en daar hoort in Japan een ceremonie bij. Okuizome betekent letterlijk zoiets als `het eerste eten` en staat symbool voor dat ze de rest van haar leven ook eten in overvloed zal hebben.

Het eten bestaat uit verschillende gerechten. Zoals zeebrasem `tai`, die vis wordt vaak op feestelijke gelegenheden gegeten vanwege de naam. `Tai` staat namelijk voor `medetai` wat zoiets als `gelukkig, voorspoedig` betekent. Verder `sekihan`, rijst met rode bonen, een doorzichtige soep, kastanjes en `nimono` gekookte dingen. Het meest verrassende onderdeel zijn misschien de stenen. Die staan voor het krijgen van sterke, gezonde tanden.


Het is zowiezo allemaal een doe-alsof spel, want natuurlijk kunnen babietjes van 100 dagen dit allemaal nog niet echt eten.


We zijn met mijn schoomouders naar een restaurant gaan waar dit speciaal voor je klaargemaakt wordt. Rana was gelukkig wakker en in een goed humeur. Bij het eerste eten dat naar haar mond werd gebracht keek ze wel wat verbaasd en trok een vies gezicht, zoals je in dit filmpje kunt zien.


Ook deze traditie is dus weer succesvol volbracht! Volgende op het programma is een oer-Hollandse: Sinterklaas!

Geen opmerkingen: